Отново сме в сезона, в който всички грипове и вируси се

...
Отново сме в сезона, в който всички грипове и вируси се
Коментари Харесай

8 домашни лека срещу кашлица

Отново сме в сезона, в който всички грипове и вируси се надпреварват да ни нападат. А в последно време от ден на ден хора се оплакват от остатъчна кашлица, която продължава с месеци, даже да са боледували относително леко.
 Сироп за кашлица, Индонезия и по какъв начин лекарството е отговорно за гибелта на към 100 деца
Когато сироп за кашлица е отговорен за гибелта на 99 деца

Една трагична история от Индонезия

Ако медикаментите от аптеката към този момент не оказват помощ или пък избираме да заложим на по-натурални способи, ето няколко изпитани лека, с които да опитаме да облекчим положението си. Разбира се, тяхната приложимост не трябва да замества консултацията с доктор, тъй като от време на време може да се постанова по-сериозно лекуване.

Топли течности

Топли, само че не горещи. Според някои по-стари проучвания, те могат да облекчат разнообразни признаци на простуда и грип, измежду които и кашлицата, изключително в случай че е дразнеща и непродуктивна и идва от възпаленото гърло. Препоръчителни са както чайовете, по този начин и бульоните, както и топлата вода с лимон да вземем за пример.
 Снимка 515825

Джинджифил

Когато не се усещаме добре, незабавно се сещаме за този корен и неговите лечебни свойства. Да, може да не е по усета на всеки, само че си коства да преглътнем лютивия му усет поради неговите противовъзпалителни свойства, а и освен. 

Джинджифилът се употребява като лечебно средство в редица обичайни медицини от епохи както за облекчаване на стомашни неразположения като гадене, по този начин и като лек против кашлица. А още по-добър резултат ще реализираме, в случай че го комбинираме с мед.

Мед

И като заговорихме за него, той е най-верният ни естествен асистент в битката с кашлицата. Може както да го консумураме, по този начин и да го мажем върху гърдите си, с цел да се борим с инфекциите на горните дихателни пътища.

Медът има антибактериални свойства и даже в някои случаи се счита, че е по-доброто лекуване от медикаментозното (като това с декстрометорфан), а даже може да ни защищити от затруднения, които да изискват използването на антибиотици. Едно е несъмнено - че няма да ни навреди. Затова може да го одобряваме в по-големи количества, когато сме заболели.
 Снимка 649189

Пара и инхалации

В последните години инхалаторът се трансформира в един уред, който всеки би трябвало да има вкъщи. Освен за впръскване на лекарства като кортикостероиди, той може да се използва и с профилактична и лечебна цел с физиологичен разтвор, който е изцяло безопасен.

А в случай че нямаме инхалатор - няма проблем. Може да опитаме остарелия и изпитан способ с тенджера вряща вода и забрадка. Слагаме глава над водата за колкото време издържим и се покриваме с забрадка. За по-добър резултат може да прибавим към водата и малко етерично масло от евкалипт или розмарин например.

За прочистване на натрупания секрет в дихателните пътища може да поседим и в банята, откакто сме си взели парещ душ. Когато парата е на всички места, тя ще проникне и в нос,а и в дробовете ни. Трябва обаче да внимаваме да не ни падне кръвното и да не ни прилошее. А по-късно изпиваме чаша вода, с цел да си върнем хидратацията.

Гаргара със соленa вода

Още един бабин трик против възпалено гърло и кашлица. Необходима ни е единствено чаша топла вода, в която разтваряме няколко чаени лъжички сол и разбъркваме добре. Тази примес облекчава възпаленото гърло и оказва помощ за изчистването на насъбрана слуз.

За още по-добър резултат може да прибавим и щипка сода за самун. Учените считат, че тази композиция може да е ефикасна и за елиминиране на вируси и бактерии в устната празнина.
 Снимка 649190

Хидратация

Да пием задоволително вода е в действителност всеки ден. А когато сме заболели, тя има още една изгода за здравето ни - спомага за по-лесното изчистване на насъбрания в гърлото секрет, който може да е повода за тази по този начин упорита кашлица.

Корен от бяла ружа

Тази не чак толкоз известна билка също може да е нашето спасение от упоритата кашлица. Използва се за лекуване най-много на влажна кашлица, съпроводена с гъст секрет, и намира приложение в редица лекарства. Може обаче да постигнем същия резултат и като си приготвим чай от бяла ружа в домашни условия.

Важна подробност е, че за задачата се употребява единствено коренът на билката. Най-добре е да се приема под формата на отвара и не трябва да прекаляваме с количеството дневно, тъй като може да провокира стомашен дискомфорт. А разнообразни потвърждават, че растението има мощно противовъзпалителнни свойства, които са съизмерими с тези на добре познати медикаменти от аптеката, предава Medical News Today.
 6 лечебни растения, които да отглеждаме вкъщи
6 лечебни растения, които да отглеждаме вкъщи

За да са ни постоянно на разположение

Мащерка

Неслучайно това растение, което се употребява и като фалшификация в кулинарията, също попада в наличието на доста сиропи за кашлица. Ефектът е потвърден, нежеланието реакции са нулеви и можем умерено да се лекуваме с чаша топъл чай от мащерка.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР